2012/09/12

BB creams: Introduction



 


BB Cream is a miracle, and it’s totally hot in 2012. Yes, it was totally hot a year before that, and I bet my BB cream collection on it being totally hot in 2013 as well. And I bet whatever’s left that you must have thought “if it’s supposed to make me look like a photoshopped version of myself IRL, is it made out of unicorn horns and fairy wings?”.


Uncovering the truth behind BB creams is definitely a job Sherlock Holmes wouldn’t have to be embarrassed to accept. Most of my Google search results were pretty repetitive, one author copying another. Naturally, no one cared to cite the sources, because, I don’t know, maybe there were no sources. Because “The Legend of BB Cream” totally seems to be pretty puffed up by the time you reach beauty blogs and seller’s product info.

I’d kill to find out if there ever was an article in some journal about the very first BB cream, most probably (if I follow the most trustworthy-looking sources) created in the fifties by German cosmetic company Alex Cosmetic to help patients with skin sensitized by Herbal Aktiv Peel treatments (also an invention of Alex Cosmetic). It seems, the original formula reduced redness and improved the skin’s appearance, whatever that means. Then the original formula was improved to address more skin problems, such as ageing, need for moisture, nourishment or regeneration. In the past decade, the cream became popular in South Korea as an unnamed actress tried it after a laser treatment to reduce redness.
 

I’ve always been interested in the properties of ingredients in cosmetic products, especially since the research in this area is still in its beginnings, as opposed to “cosmetic folktales”. And I figured out that if I look this stuff up to satisfy my own curiosity, writing it down is not so much extra work is a lot of extra work that makes me want to die from BB overdose, but it’s worth it. So:

I’m working on a series of articles about BB cream ingredients and their properties.

Originally, I didn’t know the full ingredient lists were available in English so I started to write a comprehensive article about several different BB creams. However, if I did that now when I have the full lists, you’d rather go kill yourself than finish reading the article, and I don't have enough readers to be able to allow them to commit suicide. So, I decided to cover each BB cream separately, reviewing it in case I own it. That way, it won’t look so scary. Also, I won’t usually bother you with explaining why the stuff works the way it does - first, I believe you can find such information elsewhere, and second, it would be difficult to find the best level of simplification for everyone to understand, as my readers might have different backgrounds in chemistry.


Warning:

These articles are going to be insanely long and not very funny (unless you’re a geeky make-up lover) - it might suck as a blog post, but I believe it’s useful. And it literally took weeks to write them. As for properties of the chemicals, I only used:

1) Trustworthy scientific articles I accessed via the NCBI database (or other databases, I’m trying to use those accessible for everyone and free). These articles were published in various scientific journals, which means they had to pass evaluation of unbiased experts and they state all the sources, citations, explain the methods etc. Naturally, they’re not mistake-proof and cheat-proof, but they’re still a mile above most other ways of gathering information about cosmetics. Also, NCBI allows access to anyone, so you can go and read the actual article yourself if you want to. Sometimes, only abstracts were available, so I used those as well in case that was the only information available.


2) Web pages. Now, let me explain about this. As for properties of the chemicals, I do not use Wikipedia or elle.com or beauty blogs as information sources. But sometimes I simply don’t know the English words, so I use Wikipedia or similar pages to find out e.g. what plant it is, or pages with molecular structures to look at the molecules. But that’s all I use them for. I think several times when I really couldn’t find better info, I used companies’ websites to find out the composition of stuff like caviar extract, but then I researched the chemicals via specialized publications. On the other hand, there are university pages or other trustworthy-looking websites I think are OK to use too.

3) Monographies and textbooks. There re some cosmetic chemistry textbooks available, so I use those as well.

If you think I got some information wrong, overlooked something or made some other mistake (like have the sources written in a wrong form), please let me know, I’d like this to become as close to 100% accurate source of information on this topic as possible. However, please don’t use information from beauty blogs, random websites or Wikipedia as arguments.  

Auntie Vita wants you!
If you’re an owner of a BB cream I don’t have yet, you can help me by taking picture of the ingredient list and sending it to me. I’d be super grateful! Also, if you wrote a review about some BB cream and you want me to link to it, tell me, please!

Last but not least:
The more people will be exposed to this information, the happier I’ll be. Because the more people think critically about information they’re exposed to, the better. But it took a lot of time I spent studying, reading, thinking, re-thinking and writing down these articles. So, if you want to re-publish this article, please credit me, and you absolutely must not make any changes to it and you have to publish it including the sources paragraph. If you only need information about let’s say one of the chemicals, link my article as a source.

Thanks! <3

The first BB cream I covered was Skin79’s Hot Pink BB Cream, since it’s one of the most popular ones. The ingredient list has over 50 items on it! I’ll publish it on next Wednesday, and you’ll get my review of the cream on Monday after that. Which means that this Friday and next Monday will have some outfits and maybe some quick DIY.

Yours truly
Vita

Sources: 

http://www.professionalbeauty.com.au/2011/12/13/article/The-rise-of-BB-Creams/WKRVMAWGAP.html
http://www.bodyandsoul.com.au/beauty+indulgence/features+reviews/the+truth+about+bb+creams+,16255
http://www.alex-cosmetic.de/alex/page/home.php5

_____________________________________________

BB cream je zázračný přípravek a letos je ještě víc in, než pastelové barvy. Navíc je zdá se nadčasový, protože byl in i loni a pokud nemají Mayové pravdu, bude in i příští rok - na to klidně vsadím svou sbírku BB krémů. A vsadím zbytek své kosmetiky na to, že jste si už určitě někdy řekli „pokud to ze mě má udělat živou verzi mého vyfotoshopovaného já, z čeho je to sakra vyrobené? Z rohu jednorožce a vílích křídel?“



Dopátrat se pravdy o BB krémech je rozhodně úkol, který by se nemusel stydět přijmout ani Sherlock Holmes. Většina mého googlování skončila opakujícími se výsledky, evidentně se autoři navzájem kopírovali. A jako obvykle se nikdo nenamáhal uvádět zdroje, nejspíše proto, že žádné neměl. Právě proto je nejspíš legenda o BB krémech tak pohádková, když si ji člověk přečte až na blozích o kosmetice nebo v popiscích prodejců.

Vraždila bych pro informaci, zda byl někdy publikován článek týkající se úplně prvního BB krému, který byl s nejvyšší pravděpodobností (tedy podle nejméně podezřelých webů) vytvořen v padesátých letech německou kosmetickou firmou Alex Cosmetic proto, aby pomáhal lidem, jejichž kůže měla zvýšenou citlivost po podstoupení peelingů „Herbal Aktiv Peel“ (taktéž tedy produkt Alex Cosmetic). Zdá se, že původní složení mělo především snižovat zarudnutí pokožky a zlepšit její vzhled, ať už to znamená cokoliv. Následně bylo složení měněno, aby se rozšířil účinek působení krému - BB krém tak údajně získal moc zastavit stárnutí, hydratovat, vyživovat a regenerovat pokožku. V minulém desetiletí se stal velice populárním v Jižní Koreji, jelikož je jedna nejmenovaná herečka vyzkoušela, aby jí pomohl zbavit s zarudnutí po laserovém zákroku.  



Vždy (no dobře, jen tak poslední dva, tři roky) mne zajímaly vlastnosti složek kosmetických přípravků, především proto, že seriózní výzkum v této oblasti je zatím jen v plenkách, oproti jiným, „vážnějším“ odvětvím. Zato se všude šíří záplavy scestných a nepodložených informací. Pročež jsem usoudila, že když už si co nejdůvěryhodnější informace hledám pro sebe, není zas taková práce navíc je jejich zpracování do článků sice otravné a zdlouhavé a nutící mne vymlátit si hlavou do zdi další okno, ale stojí to za to.

A proto momentálně pracuji na sérii článků o vlastnostech přísad BB krémů (a nejspíš se zaměřím i na jiné produkty).

Původně jsem nevěděla, že se dají sehnat seznamy ingrediencí v angličtině (mám všechny krémy objednané z Koreji nebo Hong Kongu a mají korejské popisky), a tak jsem začala psát jeden souhrnný článek pouze o vybraných ingrediencích z různých krémů. Jenže pak jsem objevila i úplné seznamy, které jsou tak dlouhé, že kdybych je všechny zahrnula do jednoho článku, nejspíš byste raději vyskočili z okna, než ho celý přečetli, a to jen za předpokladu, že bych z toho okna nevyskočila já před jeho dopsáním. Jelikož nemám dost čtenářů na to, abych jim mohla dovolit páchat kvůli mým článkům sebevraždy, rozhodla jsem se napsat o každém krému zvláštní článek a přidat recenzi. Taktéž vás nebudu zatěžovat vysvětlováním, proč dané ingredience fungují tak, jak fungují. Jednak se to můžete dočíst jinde, za druhé by se těžko hledala optimální úroveň pro čtenářstvo s velice různými znalostmi chemie a biologie a do třetice já to sama u mnohých chemikálií nevím.

Varování:

Tyto články budou velmi, velmi dlouhé a poněkud nezáživné (pokud tedy nejste zároveň šprti a fandové make-upu) - tudíž jsou vlastně ztělesněním nejhoršího blogového článku vůbec, ale zato si myslím, že by mohly být spoustě lidí užitečné. A jak zjišťuji, trvá jejich napsání doslova týdny. Co se týče vlastností ingrediencí, vycházím z následujících zdrojů:

1) Důvěryhodné vědecké články, k nimž jsme se dostala povětšinou přes databázi NCBI, případně jiné databáze - přednostně používám ty, které jsou dostupné všem a články je možné číst zdarma. Tyto články byly publikovány v různých vědeckých periodikách, což znamená, že na nich neshledali žádné závady nezaujatí odborníci, že autoři uvádějí citace, vysvětlují metody, které během výzkumů použili atd. Samozřejmě nejsou neomylné a nelze vyloučit, že mohou být zmanipulované, ale stále jsou o tisíc procent lepší, než jakékoliv jiné způsoby zjišťování informací o kosmetice. A vy máte možnost si ty články přečíst sami celé, pokud vás zaujmou. Pokud byly k dispozici jen abstrakty, nezbylo mi nic jiného než čerpat jen z nich
 


2) Webové stránky - ne, že bych si vlastnosti daných sloučenin zjišťovala na wikipedii, elle.com nebo kosmetických blozích, ale občas kvůli jazykové bariéře ani nevím, co to slovo znamená, takže použiji wiki na zjištění, co to vůbec může být a kde bych měla hledat dál. Občas jsem pro nedostatek informací byla také nucena využít weby kosmetických firem, kde se dalo zjistit složení různých extraktů (ale ty individuální látky jsem již opět vyhledávala u důvěryhodnějších zdrojů). A na druhou stranu, mezi weby patří i stránky univerzit a seznamy povolených chemikálií, které jsou poměrně solidní.

3) Knihy a učebnice kosmetické chemie, tištěné i dostupné na google books.

Pokud máte dojem, že jsem někde udělala chybu, napište mi (ať už je to věcná chyba nebo špatný odkaz na článek). Chtěla bych totiž, aby tyto články byly co nejspolehlivější. Ale neopírejte se prosím o to, že na nějakém webu pro ženy nebo kosmetickém blogu je to jinak.

Pokud vlastníte BB cream a máte k dispozici jeho složení, bylo by super, kdybyste mi ho poslali - většinu svých BB krémů mám přímo z Asie a na většině z nich je složení jen v korejštině. Pokud jste na BB krém napsali recenzi a chcete, abych na ni uveřejnila odkaz, napište mi.

A na závěr:
Čím víc lidí si moje články o kosmetice přečte, tím budu raději, protože čím více lidí nebude slepě věřit všemu, čím je krmí reklamy kosmetických společností a laické redaktorky, tím lépe. Ale trvalo mi velmi dlouho, než jsme tyhle články napsala (vyhledávání informací, čtení článků, porovnávání, přepisování a nakonec i psaní dvojjazyčných článků), takže je prosím nekraďte bez uvedení zdroje a rozhodně je nijak neměňte a uvádějte všechny zdroje, které jsou vždy uvedené pod článkem.

Děkuji <3

První BB krém, do kterého jsem se pustila, byl Hot Pink BB Cream od Skin79, protože je to jeden z vůbec nejpopulárnějších BB krémů vůbec. Na seznamu ingrediencí je více než 50 položek! Analýzu složení vám předhodím příští středu, středu na to pak přidám svou recenzi. Tedy tento pátek a příští pondělí můžete čekat nějaké outfity nebo rychlé kutění.

S láskou
Víta
 

Zdroje: 

http://www.professionalbeauty.com.au/2011/12/13/article/The-rise-of-BB-Creams/WKRVMAWGAP.html
http://www.bodyandsoul.com.au/beauty+indulgence/features+reviews/the+truth+about+bb+creams+,16255
http://www.alex-cosmetic.de/alex/page/home.php5

9 comments:

  1. Na tohle se opravdu těším, a slavnostně slibuji, že nebudu líná to celé přečíst^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, že bych na konci článku udělala malý kvíz, abych zjistila průměrné místo odpadnutí čtenářů? XD

      Delete
  2. Moc se na to těším, ráda se poučím! :)

    ReplyDelete
  3. Na to jak hodnotné články píšeš máš trestuhodně málo čtenářů... chtělo by to nějakou propagaci protože myslím, že tvoje články jsou i přínosem a ne jen prohlížením outfitových obrázků...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já si to taky myslím XD (skromnosti se mi jaksi moc nedostalo). Ale násilím lidi nutit číst svůj blog nemůžu a přehnanou reklamu si taky dělat nechci, tak holt to jde pomalu. Naivně věřím, že mou kvalitu nakonec ocení vyšší počet lidí. XD

      Delete
  4. I love these! They work really well.

    http://www.glamkittenslitterbox.com/
    Twitter: @GlamKitten88

    ReplyDelete